MUISTA VERTAILLA ENNEN LOPULLISTA VALINTAASI!

Suuri kompostorivertailu 2020

Kompostoria hankkimassa? Tutustu ensin tähän vertailuun!

Kompostorin hankinta voi tulla ajankohtaiseksi esim. uuteen kotiin muutettaessa, piharemontin yhteydessä tai vaikkapa vain ympäristötietoisuuden herätessä. Kompostorin hankinta ei ole välttämättä se elämän suurin projekti, mutta ennen ostopäätöstä on kuitenkin fikusa verrata sekä ominaisuuksia että hintoja. Parhaimmillaan kompostorista saa pulittaa jopa lähes tuhat euroa, eli summa on tuntuva jo ihan perus-omakotiasujan kukkarossa. Eli lue tämä artikkeli läpi, se vie aikaa vain muutaman minuutin, mutta se auttaa sinua tekemään oikean valinnan!

Kompostorimalleja on valtavasti, kuinka osaan valita oikean?

Tärkeimmät kriteerit hankinnalle ovat:

  1. Minkälaisen kompostorin/kompostin tarvitsen? Umpi- vai avomalli? Puutarhajätettä vai biojätettä? Kesäkäyttöön vai ympärivuotiseen käyttöön?
  2. Kuinka paljon olen valmis maksamaan kompostorista/kompostista?

Näihin kahteen kysymykseen vastaamalla saat jo hyvän kartoituksen tehtyä, ja voit siirtyä eri merkkeihin ja malleihin perehtymiseen. Muista kysyä myös mahdollisten muiden perheenjäsenten mielipide asiaan!

Nykyään voidaan lähes joka tilanteessa suositella talous- eli umpikompostorin ostamista. Muista, että mikäli kompostoria käytetään ympärivuotisesti, on sen oltava lämpöeristetty. Toimivassa kompostorissa lämpötila liikkuu 40-60 asteen välillä. Hyviä umpikompostorimalleja ovat esim. Biolan pikakompostori ja Kekkilän tehokompostori. Talouskompostoriin voit kompostoida “perus” -biojätteen (hedelmät, vihannekset, maitotuotteet, kahvinporot, leivät jne.) lisäksi myös pieniä määriä puutarhajätettä. Isommat määrät puutarhajätettä, kuten lehdet, havut, ruohosilput, oksat jne., kompostoidaan puutarhakompostissa. 

Avo- eli puutarhakompostorit ovat tekniikaltaan yksinkertaisia. Avokompostoreita myydään lähes kaikissa rautakaupoissa, ja tarjonta on erittäin runsasta. Jo pelkästään kompostorien rakenteissa on eroja, tarjolla on kaikkea muovisista versioista aina puukehikkoisiin asti. Hyviä puutarhakompostorien malleja löydät jälleen kerran Biolanin ja Kekkilän valikoimista.

Kompostorien hinnat – mitkä asiat vaikuttavat hintaan?

Kompostorien hinnat vaihtelevat, hinta riippuu esim. kompostorin koosta ja siitä, onko kompostori tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön. Halvimmillaan rakentelet itsellesi puutarhaan kompostin jätelaudoista täysin ilmaiseksi, kalleimmillaan maksat pikakompostorista lähemmäs 1000€. Seuraavan luokittelun avulla voit tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin sekä mallin että hinnoittelun osalta, hinnat on selvitetty 19.9.2020 kompostoreita myyvien yritysten ilmoittamien tietojen perusteella:

Puutarhakompostorit

Tilavuus

Hinta

Biolan puutarhakompostori, harmaa

900 litraa

195,90€

Kekkilä puutarhakompostori, vihreä

310 litraa

189,00€

Ecocompo puutarhakompostori, musta

340 litraa

69,00€

Keter deco -kompostori, musta

340 litraa

59,00€

Kylmäkompostori Garden Easy, musta

300 litraa

69,95€

Biltema kylmäkomposti, musta

380 litraa

39,90€

Greenline kylmäkomposti, musta

300 litraa

76,40€

VidaXl Puutarhakompostori, harmaa

260 litraa

64,99€

VidaXl Puutarhakompostori, harmaa

780 litraa

195,99€

Kuten taulukoista voidaan nähdä, on markkinoilla tarjolla valtava määrä erihintaisia vaihtoehtoja. Kannattaakin tutustua rauhassa valikoimaan ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä. Varsinkin hintavimpien mallien kohdalla kannattaa pyytä tarjous eri tavarantoimittajilta. Helpoin vaihtoehto kilpailuttamiseen on tarjouspyynnön jättäminen yhteistyökumppanimme, Rautakauppias.fi -sivuston tarjoaman lomakkeen avulla. Tarjouspyynnön jättäminen on sinulle maksutonta.